Banden tussen Antwerpse en Chineese diamantsector zouden sterker moeten aangehaald worden

Dit wordt gesteld door het Antwerp World Diamond Centre. De sectororganisatie wil de contacten ook met de kleinere steden in China naar een hoger niveau tillen. Dit op basis van een studie die men liet uitvoeren over de diamanthandel. Hieruit bleek dat de diamanthandel met 20% gestegen was tegenover 2007.

Bain & Company liet uit een studie in opdracht van de organisatie blijken dat in 2011 de wereldwijde handel in diamantjuwelen het bijna net zo goed doet als voor de crisis. De cijfers spreken voor zich: in 2011 bedroeg de wereldwijde handel zo’n 71 miljard dollar. Dat is slechts 2 miljard dollar minder dan in 2007. Opmerkelijk is dat dit wel reeds 12 miljard dollar is dan in 2009.

Verder kunnen we ook merken dat het aandeel van de ingewerkte diamand een recordhoogte bereikte van 24 miljard dollar, wat 20% meer is dan in de piek van 2007. De groei blijft volgens het rapport ook aanhouden, vooral in de landen die in 2020 voor 7 op de 10 van de groei verantwoordelijk zal zijn, namelijk India, China en de VS. Maar ook in andere landen wordt hier halsrijkend naar gekeken. We zien dat Turkije, Rusland en Latijns-Amerika hier ook steeds meer interesse in hebben. Mogelijke vertragingsfactoren kunnen zijn de aanhoudende crisis in de eurozone, de groeivertragingen in China en de fiscale drempels in de VS.

Aan de hand van dit rapport kunnen ondernemingen hun focus bijstellen. Woorvoerder van het AWDC, zijnde Caroline De Wolf waarschuwt: ‘India en China zullen ook in de komende jaren een grote vraag kennen. Antwerpen wil haar expertiserol blijven waarmaken. Naast contacten met de grote steden zal er ook intensiever samengewerkt worden met de steden Guangzhou, Shenzen en Chongqing.’

Bron: gva.be

Uw commentaar