Diamanten onthullen deeltje van de waarheid over ontstaan van de Aarde

Wetenschappers uit de Verenigde Staten en Zuid-Afrika slaagden erin, door hun onderzoek naar diamanten uit verschillende continenten, het proces van platentectoniek beter te begrijpen. Op die manier wordt ook het ontstaan van de continentale platen van de Aarde beter begrijpbaar.

De diamanten bevonden zich oorspronkelijk op een diepte van 125 tot 175km onder de aardkorst. Door volkanische erupties kwamen deze naar de oppervlakte. De mineralen die zich in de diamanten bevinden tonen welke processen er zich afspeelden midden in de Aarde, op het moment dat deze werd gevormd. Steven Shirey, van het Carnegie Institution of Washington en zijn collega Stephen Richardson of the University of Cape Town, bestudeerde deze mineralen en kwam tot de conclusie dat hun compositie sterk veranderde zo’n drie biljoen jaar terug. Dat kwam door de afkoeling van de Aarde drie biljoen jaar geleden. Die afkoeling zorgde ervoor dat grote platen van de Aarde in beweging kwamen, zich samen persten en hervormden.

Uw commentaar