Koppel onthult na 87 jaar huwelijk de geheimen van een goeie relatie

Karam (107) en Kartari Chand (100) hadden elkaar nog nooit ontmoet toen ze 87 jaar geleden in het Indische Punjab trouwden. Veertig jaar geleden verhuisden ze naar Engeland, waar ze hun acht kinderen hebben opgevoed. Kartaris is huisvrouw en Karam werkte lange tijd in de wolindustrie. Ze geloven dat ze na al die jaren weten wat het recept is voor een sterke relatie. Dit zijn hun tips:

– Zorg zo goed mogelijk voor elkaar. Wil je samen oud worden, dan moet je voor je partner zorgen. Dat kan gaan van een maaltijd bereiden of zijn hand nemen om over te steken tot klaarstaan voor de andere wanneer die een schouder nodig heeft om op te huilen.

– Blijf altijd trouw. Wanneer je met iemand trouwt, dan wijd je je leven aan die ene persoon. Natuurlijk zijn er ups en downs, maar denk nooit dat het gras elders groener is, want dat is een illusie.

– Blijf je eigen waarden trouw. Behandel de andere zoals je zelf behandeld wilt worden. Wij hebben elkaar nooit lang moeten missen, we hebben altijd alles samen gedaan.

– Iedereen ergert zich wel eens aan zijn partner, maar niemand is perfect. Als je 90 jaar bij elkaar wilt blijven, moet je leren te leven met de kleine onhebbelijkheden van de andere. Anders lukt het niet.

– Luister naar elkaar. Tegenwoordig maken mensen nog maar weinig tijd voor elkaar. Ze hebben het te druk met hun carrière of ploffen ’s avonds in de zetel voor de televisie. Als je de tijd neemt om te luisteren naar de zorgen en de problemen van je partner, kun je samen naar een oplossing zoeken en word je uiteindelijk allebei gelukkiger. Bovendien maakt het je band sterker.

– We zijn allebei vegetariër en eten meestal verse groeten. Een goeie gezondheid is belangrijk als je oud wilt worden.

– Karam vertelt graag mopjes om Kartari aan het lachen te maken. Dat is zijn manier om romantisch te zijn. Naar verluidt, leef je er ook langer van.

Uw commentaar