Niet te onderscheiden nepdiamant bedreigt wereldwijde handel

Het Antwerpse gerecht is een onderzoek gestart naar fraude met ‘synthetische diamanten’. Doordat die nauwelijks te onderscheiden zijn van echte diamanten, vormen ze een bedreiging voor de wereldwijde handel en wekken ze wantrouwen bij kopers van sieraden. Dat meldt De Tijd.

Het laboratorium van het Internationaal Gemmologisch Instituut, dat gespecialiseerd is in edelstenen, heeft ontdekt dat een zeshonderdtal stenen op de markt zijn verkocht als echte, natuurlijke diamanten terwijl het in werkelijkheid om synthetische, gefabriceerde stenen gaat. Zelfs diamantairs met jaren ervaring kunnen het onderscheid niet maken, ook niet met een loep of microscoop.

Na de ontdekking heeft het Instituut een waarschuwing naar laboratoria over de hele wereld verstuurd: “Deze praktijken kunnen de integriteit van de hele keten voor het leveren van diamanten ondermijnen en het vertrouwen schaden van zowel diamanthandelaars als kopers.”

Ken Witpas, de woordvoerder van het Antwerpse parket, wil alleen bevestigen dat er een onderzoek loopt naar de fraude met synthetische diamanten. Andere bronnen beweren dat het gerecht nog compleet in het duister tast over de herkomst van de nepdiamanten.

De oplichting zou toevallig aan het licht zijn gekomen. Aangezien diamanthandelaars steentjes van slechts 0,30 karaat – zoals die waarvan hier sprake is – vaak niet naar een laboratorium sturen, maar ze zelf onderzoeken met een loep of microscoop, is er grote onzekerheid over hoeveel synthetische diamanten momenteel wereldwijd circuleren en verhandeld worden als echte, natuurlijke diamanten.

Uw commentaar