4 criteria bepalen de kwaliteit van een diamanten ring

De kwaliteit van diamanten wordt vertaald in 4 C’s.

  • Carat – Caraat
  • Color – Kleur
  • Clarity – Zuiverheid
  • Cut – Slijpkwaliteit

Deze 4 eigenschappen van een diamanten geven een idee van de kwaliteit en identificeren de steen gebruikt in een diamanten ring.

Caraat

Caraat is het gewicht van de diamant. 1 caraat is 0,2 gr en wordt onderverdeeld in 100 punten. De schaal geeft een zeer exact diamantgewicht aan en wordt afgrond tot twee decimalen.

Kleur

De kleur van de meeste diamanten die gebruikt worden voor diamanten ringen en diamantjuwelen, varieert van wit tot geel. De juiste kleur van een diamant wordt vastgesteld aan de hand van een internationale kleuren- of meesterset. De kleur gaat van D, kleurloos, het “witst” en het meest begeerd, tot Z, de meest gele.

Een diamant kan naast wit of kleurloos ook andere kleuren hebben zoals oranje, bruin, blauw of roze, enz. De meest intense kleuren uit deze schakeringen worden “Fancy colours” genoemd. Deze “Fancy” gekleurde diamanten zijn enorm zeldzaam en dus zeer kostbaar.

Voor diamanten ringen zijn G & H – kleuren de beste prijs-kwaliteitverhouding. Lager gegradeerde kleuren hebben een zichtbare gelige tint en de prijzen van hoger gegradeerde kleuren hebben de neiging om de ideale prijs-kwaliteitsverhouding te doorbreken door de zeldzaamheid van deze diamanten. Voor investeringsdoeleinden raden we echter aan voor deze hoger gegradeerde kleuren (D, E en F) te opteren.

Kleur Nederlandse benaming Oude benaming
D Fijnste wit+ Jager
E Fijnste wit River
F Fijn wit+ River
G Fijn wit Top Wesselton
H Wit Wesselton
I Licht getint wit+ Top Crystal
J Licht getint wit Crystal
K Getint wit+ Top Cape
L Getint wit Top Cape
M Getinte kleur Cape
N Getinte kleur Low Cape
O Getinte kleur Very Light Yellow
P-Z Getinte kleur Light Yellow

G kleur

Is de hoogste “bijna-kleurloze” graad. Met het blote oog kan het zeer kleine kleurverschil door een niet-expert niet waargenomen worden wanneer het vergeleken wordt met hoger gegradeerde diamanten. Als de diamant echter afzonderlijk wordt waargenomen of wanneer de diamant in een ring is gezet, is dat zeker niet het geval. Deze gradatie biedt een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en ziet er prachtig uit in een platina of 18 karaat gouden juweel.

H kleur

Is de daaropvolgende “bijna-kleurloze” graad. Een iets gelige tint is licht waarneembaar wanneer de diamant vergeleken wordt met hoger gegradeerde diamanten en enkel heel licht waar te nemen wanneer de diamant apart wordt bekeken of wanneer deze in een ring is gezet. Deze diamant ziet er prachtig uit in een platina of 18 karaat gouden juweel en biedt een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Zuiverheid

De zuiverheid of helderheid van een diamant wordt bepaald door een expert. Deze expert dient de steen onder een loep (x 10) te bekijken om zo de inclusies of insluitsels waar te nemen. Aangezien diamanten zeer diep in de aarde gevormd worden onder extreme temperaturen en druk, bevatten ze vaak unieke geboortevlekken of inclusies, deze zijn ofwel intern ofwel extern. Dit zijn minuscule onzuiverheden die voor een deel de schittering van een diamant bepalen. Hoe minder insluitingen er zijn, hoe meer licht er doorheen de diamant kan en hoe mooier deze zal schitteren.

De helderheid van de diamant wordt door twee soorten flaws of onzuiverheden beïnvloed:

  • Externe onzuiverheden: oppervlakkige onzuiverheden te wijten aan slijtage door gebruik of beschadiging tijdens het slijpen
  • Interne onzuiverheden: onzuiverheden die zich bevinden binnenin de diamant.

De meest voorkomende interne onzuiverheden zijn:

  • Kleine zwarte of donkere vlekjes/spots – donkere vlekjes die in koolstof ontstaan.
  • Sluiers/clouds – microscopisch kleine sluiervormige inclusies die de helderheid beïnvloeden
  • Breuken/pluimen/feathers – het grootste deel van onzuiverheden in diamanten ontstaat uit een moleculaire breuk in de opbouw van de koolstofstructuur van de steen

Het bepalen van graden van zuiverheid gebeurt veelal d.m.v. een loep of microscoop (vergroting x 10). Dit impliceert dat een onzuiverheid die niet kan opgemerkt worden door een expert bij een vergroting x 10, als niet bestaand wordt beschouwd.

Voor een diamanten ring is de beste prijs-kwaliteitsverhouding: VS2 of SI1. Bij lager gegradeerde zuiverheden kan je de imperfecties zien, bij hoger gegradeerde zuiverheden wordt de optimale prijs-kwaliteitsverhouding niet gerespecteerd, door het zeldzame karakter van deze diamanten. Voor investeringsdoeleinden raden we echter aan voor deze hoger gegradeerde zuiverheden (LC, VVS1, VVS2, VS1) te opteren.

LCIF

LC/IF

VVS1

VVS1

VVS2

VVS2

VS1

VS1

VS2

VS2

SI1

SI1

SI2

SI2

P1

P1

P2

P2

P3

P3

VS2 (Very Small Inclusions)

Deze diamanten hebben kleine inclusies die door een niet-expert niet waarneembaar zijn met het blote oog. Diamanten in deze zuiverheidsgraad hebben de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

SI1 (Small Inclusions)

De inclusies zijn zeer licht of niet waarneembaar met het blote oog, afhankelijk van de kwaliteit van de diamant, de ogen van de persoon en de lichtomstandigheden.

Deze diamanten bieden een uitzonderlijke prijs-kwaliteitsverhouding.

Slijpkwaliteit

De slijpkwaliteit van een diamant is de factor die de schittering en fonkeling van een diamant tot zijn recht brengt en is dus de belangrijkste eigenschap van een diamant. De slijpkwaliteit verwijst naar de symmetrie, de afmetingen en de glans van een diamant. Als de verhoudingen niet correct zijn, als bvb. de diepte van de diamant niet diep genoeg of juist te diep is, zal er licht ontsnappen langs de zijdekanten of de onderkant van de diamant. Een goed geslepen diamant zal licht terugkaatsen via de kroon (bovenkant).

VG (Very good cut)

De very good of “VG cut” vertegenwoordigt ongeveer de top 15% van diamantkwaliteit gebaseerd op slijpvorm. Deze weerkaatst bijna evenveel licht als de ideale slijpvorm, maar tegen een lagere prijs. Deze slijpkwaliteit behelst met andere woorden de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding voor diamanten die verwerkt zijn in juwelen.

De ideale combinatie met de ideale prijs-kwaliteitverhouding

De 2 optimale kwaliteitscombinaties die garant staan voor een diamant met een mooie witte kleur (zonder gele tint) en met slechts énkele kleine onzuiverheden die voor een consument niet te zien zijn met het blote oog, zijn combinaties van de hierboven vernoemde kleuren en zuiverheden.

prijs-kwaliteitverhouding

Empty table