Garanties bij het kopen van ringen met diamant

garanties-diamanten-verlovingsring

Het kopen van verlovingsringen met diamant brengt vaak heel wat onzekerheden met zich mee.

Aangezien de meeste consumenten geen expert zijn in het bestuderen van de kwaliteit van een diamant en op weinig betrouwbare bronnen kunnen terugvallen, zit de schrik erin dat er te veel betaald wordt voor de door hen gekozen ring met diamant of dat de kwaliteit van het juweel niet naar behoren is.

Gelukkig kan u bij het aankopen van een verlovingsring wel terugvallen op een aantal zekerheden.

certificaat-diamant1

certificaat-diamant2

Zo beschikt bijvoorbeeld bij BAUNAT elke diamant boven de 0.30 ct over een certificaat dat de specifieke kenmerken, of de 4 C’s, van een diamant onder de loep neemt. Zo’n certificaat is een gelamineerd en beveiligd document dat de belangrijkste gegevens van een diamant weergeeft. Deze vitale kenmerken bepalen de waarde van een diamant, maar geven geen specieke informatie over de financiële waarde van de diamant. Elke houder van een diamant kan deze laten certificeren door (inter)nationale, erkende gemologische laboratoria. De bekendste en meest gereputeerde zijn HRD, IGI en GIA.

In principe is alle relevante informatie over het uitzicht en de schittering van een diamant dus te vinden op het certificaat van zo’n erkend labo. Op zich is het dus perfect mogelijk om een diamant online te kopen, zonder de diamant dus fysiek gezien te hebben, indien de juwelier u het certificaat kan voorleggen. Via het certificaat kan u immers meer te weten komen over de echte kwaliteit van een diamant, dan enkel bij het zien van de diamant in realiteit.

Meer informatie over certificaten en de 4 C’s vindt u hier.

Verder kan u best informeren bij uw juwelier of hij bepaalde (extra) garanties aanbiedt, die u ervan verzekeren goede kwaliteit aan te kopen. Deze garanties kunnen bijvoorbeeld in de vorm van een juweelcertificaat van de juwelier voorkomen, waarop alle praktische informatie, zoals de aankoopdatum, de naam van het juweel, het certificaatnummer van de diamant e.d., terug te vinden is. Dit certificaat geldt dan als uw garantiebewijs.

Deze garantie varieert, afhankelijk van de juwelier, van 0 tot 20 jaar. Het is echter aan te raden om te vragen naar een garantie van ettelijke jaren, ten einde de hoogstaande kwaliteit van de materialen en diamanten gebruikt in de verlovingsring te garanderen.

Bij sommige online juweliers kan er ook gebruik gemaakt worden van een 30-dagen return policy. Dit houdt in dat u de verlovingsring met diamant binnen 30 dagen na ontvangst terug mag sturen, indien deze niet aan uw eisen voldoet of u om bepaalde redenen beslist het juweel toch niet te houden of dit in te ruilen voor een andere ring. Uiteraard krijgt u het volledige bedrag terug betaald.

Ook wij bij BAUNAT opteren voor een maximum aan garanties voor de consument. Zo bieden we u niet alleen de mogelijkheid om de verlovingsring met diamant binnen de 30 dagen terug te sturen, indien deze niet aan alle wensen voldoet, maar garanderen wij ook de hoge kwaliteit van onze juwelen door een garantie van maar liefst 20 jaar.

Om over de kwaliteit van het edelmetaal waaruit het juweel vervaardigd is te oordelen, kan u rekenen op de gehaltestempel. Deze stempel garandeert de kwaliteit van de gebruikte edelmetalen.

Zo’n gehaltestempel of keurmerk beschermt niet enkel de consument tegen fraude, maar ook de juwelier of handelaar tegen oneerlijke concurrentie. Door de eeuwen heen zijn goud en zilver vermengd met andere metalen omdat deze materialen in pure staat te zacht zijn om er juwelen uit te vervaardigen.

Deze gehaltestempels zorgen dus met andere woorden voor duidelijkheid over de correcte samenstelling van zilver, goud en platina.

goldstamp

Voor 18 karaat goud – ongeacht wit goud, geel goud, rood goud – is dat telkens deze ruitvormige stempel die verwijst naar de beste verhouding voor goud, namelijk legering Au750 – 75% puur goud

PT stamp

Voor platina is dat een zeshoekige verwijzing naar de legering Pt950 – 95% puur platina

Ag stamp

Voor zilver gaat het om ovaalvormige stempel met een verwijzing naar de legering Ag925 – 92.5% zilver